Капиляри

Разширените капиляри са сред най-често срещаните естетични проблеми по лицето, основно бузите и носа. Постепенно към първите, чисто визуални проблеми се добавят и  пристъпи на зачервяване и парене.

Методи за лечение:

През годините в практиката на дерматолозите присъства прилагането на различни лечебни методи – от локални средства със съдосвиващ ефект, през използване на подходяща козметика, до третирането на разширените съдове чрез различни видове лазери.  Традиционните методи като електрокоагулация, склеротерапия  и хирургично разрушаване на кръвоносните съдове имат редица  съществени недостатъци като хиперпигментации, хипопигментации, алергични реакции при склеротерапията към въвежданите препарати.

Най-ефективният съвременен метод за третиране на кръвоносните съдове са  HYPERLINK „https://incanto.center/aparatura/“ \t „_blank“ Nd:YAG– лазерите  Излъчването при този вид лазери позволява ефективно да се въздейства върху разширените капиляри по лицето и тялото,  звездообразните хемангиоми и дребните кожни венозни мрежи без да се увреждат други структури.  Лазерните терапии змачително увеличават терапевтичните решения, правят процедурите приложими в амбулаторни условия и намаляват значителни времето за възстановяване.

Лазерно лечение на разширени капиляри по кожата на лицето

При лазерното третиране се доставя светлинен импулс, чиято енергия се поглъща от хемоглобина на кръвта. Тя се трансформира в топлина, предизвикваща коагулация на кръвта и характерно слепване на стените на нежелателния кръвоносен съд, което води до неговото унищожаване.

Важно е да се знае, че в някои случаи процедура е свързана с известна болезненост. Болката най-често идва от затоплянето на повърхността на кожата, предизвикано от лазерния лъч. С цел намаляване на тези оплаквания лазерите са снабдени с охлаждащи системи, чрез които се намалява и риска от изгаряне на повърхността на кожата. По време на процедурата кожата се охлажда, при което от една страна се намалява температурата на повърхността й и риска от изгаряне, а от друга се намалява болката.  С лазера се третират проблемните съдове, като енергията се поглъща от хемоглобина в тях. Благодарение на охлаждащият накрайник, топлината не засяга околните тъкани и общият дискомфорт от процедурата е значително редуциран. 

Непосредствено след процедурата може да се усети леко изтръпване. Възможно е след това да има остатъчно зачервяване, което в повечето случаи избледнява в рамките на 24 часа. Важно е по време на процедурата очите да бъдат предпазени чрез специални очила, което не допуска случайно попадане на лазерния лъч  и необратимо увреждане на окото.

Усложненията, свързани с лазерните процедури, могат да бъдат както непосредствените, настъпващи в хода на манипулацията, така  и развиващи се по-късно. Едно от възможните късно настъпващи такива е поява на светли или тъмни петна в третираната област. С цел да се ограничи това след самата процедура върху третираната кожа се нанася слънцезащитен крем. Използването му трябва да се прави не само в дните, непосредствено след манипулацията, но и през следващите няколко седмици. 

Пациентите трябва да избягват и излагането на слънце месец след последната процедура, независимо, че са нанесли слънцезащитен крем.  Първите 10-14 дни след процедурата не бива да се посещава сауна и парна баня; да се носят обувки на висок ток;  да се спортува активно; противопоказни са масажите, особено антицелулитни.

Противопоказност:

Процедурата не се прилага при излагане на слънце или посещение на солариум месец преди нея, при наличието на тен, при диабет,  при назначен прием на антикоагуланти, както и при разширени вени. 

Процедури:

Препоръчват се 2 до 4 лазерни терапии през интервал от два месеца като ефектът е видим до 8 седмици след последната  манипулация.